logo
Indtast venligst et søgeord.

HUSET

HAMAM

I den arabiske verden var hammam’er en af de vigtigste elementer i det daglige sociale liv. Badet var en aktivitet med et stærkt rituelt skær, da vandet ifølge koranen, ikke alene rensede kroppen, men i lige så høj grad sjælen.
På samme tid havde både offentlige og private bade også en vigtigt sociel funktion. Udover at tjene til en kærkommen afslapning fra en travl arbejdsdag, var det også her man førte samtaler om emner af en mere privat karrakter.
I middelalderen var Hammam’s meget almindelige i hele det daværende Al Andalus. De blev benyttet af både mænd og kvinder, der dog aldrig badede på de samme tidspunkter.
Det originale arabiske bad havde forskellige rum. Udover omklædningsrummene var der både en afdeling for varme og kolde bade. Hovedrummet var den varme zone, og det var her de badende opholdt sig det meste af tiden. Det var et rum for konversation, hvor man ofte nød en kop te mens man badede.
Der er ingen oplysninger om hvor mange bade der var i Albuñol på den tid, men da byen havde en stor strategisk betydning har det ikke været så få.


Vores Bad er opbygget i marmor og har 3 fontæner. Det bliver primært brugt til at temperaturregulere kroppen i den voldsomme hede, men tjener også til stille meditation i de varme sommernætter hvor man kan sidde og nyde månen og stjernerne i det kølige vand. Desuden er det børnenes vigtigste legeplads.


BUEMUREN


Buemuren har vi skabt for at give en fornemmelse af en typisk andalusisk patio. For at undgå en massiv mur og bevare udsigten til hamam og en af byens Ermitas lavede vi buerne.CARMEN FRA GRANADAGranada, klinger af poesi, hvilket er meget udtalt i den oprindeligt arabiske bydel Albaicin der ligger lige overfor Alhambrapaladset. Her finder man palæer, såkaldte Carmenes, der for en dels vedkommende er opført efter et strikt muslimsk forbillede, og for andre er der tilføjet elementer fra den ”Nyere” kristne byggetradition, Mudejar.

De smalle skyggefulde gader med deres hvidkalkede mure, afslører ikke på nogen måde den overdådighed der byder den besøgende, når man træder ind i en af disse carmenes. Bygningerne har oprindeligt tjent som urbane frugt og vingårde med haver fyldt med bl.a. granatæbler, citrusfrugter, figener og vin. Haverne var pænt ordnede i dekorative mønstre af træer, blomster og buske der kravlede på toppen af mure og facader. De gemte på utallige nicher der blev brugt til meditation og afslapning fra hverdagens hektiske liv.

Selve ordet Carmen kommer fra det arabiske ord ”Karm” der betyder vin. I dag har disse bygninger mistet deres oprindelige identitet og funktion, og fremstår nu nærmere som private luksusboliger.

URIZARKLANEN I DET BLÅ SKÆRS HUS

I de største byer udenfor Granada finder man tilsvarende Carmenes og Det blå skærs hus er et af dem. I sin anden storhedstid fra omkring 1800-1910 var det beboet af en baskisk adelig familie fra Urizarklanen hvis våbenskjold pryder facaden.

Den første Urizar der kom til Granada var en slags Münchausen-figur der ikke havde andet end sin adelige titel tilbage. Alligevel lykkedes det ham via fup og hvide løgne at etablere sig som en herremand i Albuñol. Familien var i de næste 5 generationer en af de vigtigste familier i byen. Den sidste Urizar, en enke, døde for ca. 100 år siden. Herefter har huset i lange perioder stået tomt eller været lejet ud, samtidig med at det stille og roligt er forfaldet.


CHAHAR BAGH


Som et vandløb flyder imaginært vand, udført i sorte azulejos, ud af den Salmonske løves mund, og danner de 4 floder der optræder i koranens beskrivelse af paradisets have. Dette kaldes en Chahar Bagh og er selve grundelementet af al islamisk arkitektur fra middelalderen. Det er siden blevet videreført i de fleste kristne byggerier på grund af sin fine æstetik og sin skønhedTESALON

Den oprindelige Tinao (overdækkede terrasse) tjente til at tørre afgrøder og vildt, hvilket blivere muliggjort af en konstant luftgennemstrømning. Denne udnyttelse af brisen udnyttede maurerne imiradores (Udkigsterrasser) når de skulle sidde og dvæle i heden med en kande myntete. Tesalonen er således det mest behagelige sted at sidde i sommerheden der let når op på over 40 grader.

Bænken er et traditionelt element i en Carmen Granadino og ornamenteret med sorte og grå azulejos.


STJERNETERRASSE

Denne terrasse er husets mest private udendørsrum, og giver mulighed for at nyde bjerget der bliver oplyst af byen og månen helt uforstyrret. Når man sætter sig forsvinder byens huse, og kun bjerget toner frem. Det er her sommernætterne tilbringes og her man fornemmer sammenhængen mellem druens visdom i glasset og vinstokkene på Cerro del gato

Er du interesset i landskabet og byen omkring  huset kan du gå videre i menulinjen til fanen: omkring

Morten Wulff · Engtoftevej 7 · 1816 Frederiksberg C · Denmark · Email